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Bulletin 64-1-5 
Utility-interactive inverters 

Rules 14-402, 14-414, 14-700, 64-060, 64-102, 64-112, 84-010, 84-020, and 84-022 
 

Issued May 2025 
Supersedes Bulletin 64-1-4 

 
Scope 

 
1) Acceptance of adjustable inverters 
2) Connection of utility-interactive inverters 

a) Background 
b) Point of connection 
c) Disconnecting means and overcurrent protection for inverters operating in 

parallel 
i. Inverters with integral overcurrent/disconnecting devices 
ii. Ac modules and micro-inverters  

3) Inverter fusible disconnecting means 
 

1) Acceptance of adjustable inverters 

With the advancement of electronics providing more accessibility, questions have been 
raised regarding the acceptance of using inverter derated values for sizing conductors 
and equipment. 

Where a standard kilowatt (kW) rating inverter is not available, an inverter with a higher 
kW rating may be used which can be derated (curtailed) to a desired lower kW rating.  

Question 1 
Is it permitted to use the derated value of an inverter, which has been derated at the 
factory, for determining conductor and equipment ratings? 
 
Answer 1 
Yes. 
 
Rationale 1 
Inverters that have been factory derated and are certified to CSA 22.2 107.1 are 
required to have the maximum continuous output in amperes marked on the nameplate. 
The derated markings are applied in the factory. 
 
Question 2 
Is it permitted to use the derated value of an inverter, which has been derated in the 
field by either the installer or manufacturer, for determining conductor and equipment 
ratings? 
 
Answer 2 
Yes, provided all four conditions are met: 
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1) Restricted access preventing users from accessing the adjusting means is 
accomplished by one of the following: 

a) A cover or door that requires the use of a tool to access the adjustments; 
b) A unique password protected commissioning application; or 
c) Software that has a unique password for that site to the adjusting means. 

2) Additional field marking is applied to the inverter stating, at minimum: 
a) Maximum continuous derated output current in amperes (A); and 
b) Maximum continuous derated output power in kilowatts (kW).  

3) The inverter output conductors (where the ampacity is based on the derated inverter 
output) are protected in accordance with Rules 8-104, 14-100 and 14-104; and 

4) Documentation is provided by the inverter manufacturer that states the maximum 
continuous derated output current in amperes or the programmed limit is 
demonstrated to the inspector. 

 
Rationale 2 
The Electrical Safety Authority (ESA) continues to review inverter functionality as it is 
unclear what happens when a field derated inverter is reset and if output settings return 
to the maximum marked on the nameplate. As such, it shall be required to protect 
conductors that have been reduced in size as per Rule14-100 (as tap conductors) and 
considering Rules 8-104 and 14-104 (see note 1). 
 
Note 1 
If the derated inverter output conductors cannot satisfy the requirements of Rule 14-
100, then the conductors are required to be sized as per the nameplate inverter output 
value, or an additional overcurrent device is required to be installed. 
 

2) Connection of utility-interactive inverters 
 

a) Background 
 
Rule 64-112 3) permits the output circuit of an interactive inverter to be connected on 
the load side of the service disconnecting means of other source(s) at any distribution 
equipment on the premises, with some conditions. 
 
Where distribution equipment such as a switchboard, panelboard, or splitter is supplied 
simultaneously from a primary power source (the supply authority) and one or more 
interactive inverters, the conditions outlined in Rule 64-112 4) and 5) must be satisfied 
in order to have the output circuit of the inverters connected on the load side of the 
service disconnecting means, otherwise the connection must be made on the supply 
side of the service disconnecting means. 
 
Note 2 
A circuit breaker with ground fault protection that is not suitable for back-feeding will 
have terminals clearly marked “line” and “load”.  See Bulletin 14-5-* for more 
information. 
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b) Point of connection 
 
Rules 64-112 4) e) & f) permit the sum of the ampere ratings of the overcurrent 
protection devices (OCPD) of the source circuits feeding the equipment to exceed the 
equipment or conductor rating by a maximum of 125% in dwelling units and 120% in 
buildings other than dwelling units. 
 

• Where the interactive inverter(s) output circuit exceeds the limits permitted in 
Rule 64-112 4) e) & f), it shall be connected on the supply side, as shown in 
Diagram B1 or in accordance with Rule 64-112 4) g). 

 
Question 3 
When determining compliance with Rule 64-112 4) e) or f), is it permitted to use 125% 
of the maximum continuous output current rating of the inverter rather than using the 
output overcurrent device rating as specified in the Rule?  
 
Answer 3 
Yes, notwithstanding Rule 64-112 4) e) and f) 
 
Rationale 3 
Due to the application of continuous loading requirements imposed by Rule 64-100, 
designers are often required to install an overcurrent device which is the next standard 
size up from the minimum required by the Rule. Because this output overcurrent device 
rating is then incorporated in determining a suitable rating for equipment fed by multiple 
sources rather than using the rating of the limited source itself, the equipment is often 
required to be sized larger than the Rule would actually require.  
 
Additionally, some new types of inverters include features such as pass through and 
supply for electric vehicle supply equipment (EVSE), that require the interconnecting 
overcurrent device to be sized based on considerations other than just the maximum 
continuous output current rating making the requirement to sum the ratings of 
overcurrent devices overly restrictive. 
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Diagram B1 – Example of connection of interactive inverter output circuit on the 
supply side of service disconnecting means, when inverter output OCPD rating 

exceeds limits permitted in Rule 64-112 4) e) and f) 
 

  
 

Where the equipment  is rated less than the sum of the ampere ratings of all OCPD 
supplying it, Rule 64-112 4) b) requires the point of interconnection of the interactive 
inverter(s) output circuit to be at the opposite end from the main input feeder connection 
as shown in the example illustrated by Diagram B2.  The 120% or 125% limitations of 
64-112 4) e) or f) are applicable, or equipment shall be provided to limit the input and 
output current of the interconnected systems to ensure the equipment or conductor 
cannot be overloaded as per Rule 64-112 4) g) (see note 2).   
 
A warning label shall be posted beside the OCPD to prevent relocating it on the bus, as 
shown on diagram B2 below.  

 
Note 3 
64-112 4) g) permits equipment to allow the sum of the ampere ratings of all OCPD 
connected to a busbar to exceed the 120% and 125% limitations of 64-112 4) e) & f).  
This allows the use of any size of interconnected system  provided it uses a method of 
monitoring and controlling the current to ensure the equipment or conductor cannot be 
overloaded.  One acceptable method to meet the requirements of this subrule would be 
the use of CT’s on each source and an associated control system to throttle the current 
contribution of the interconnected source. 
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Diagram B2 – Example of connection of interactive inverter output circuit on the 

load side of main service disconnecting means, when the sum of the OCPD 
supplying the bus is greater than the bus rating and within the limits permitted by 

Rules 64-112 4) e) &  f)) 
 

 

Where the sum of the ampere ratings of all OCPD supplying the bus is equal to or less 
than the bus rating, the connection can be made either on the supply side or load side 
of the service disconnecting means (with no restrictions on the location of interactive 
inverter OCPD on the bus), as shown in Diagram B3. 

 
Diagram B3 – Example of connection of interactive inverter output circuit on the 

load side of main service disconnecting means, when the sum of the OCPD 
supplying the bus is equal to or less than the bus rating 
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c) Disconnecting means and overcurrent protection for inverters operating in 
parallel 

 
Question 5 
For an installation that incorporates two inverters tied to a common ac feeder, does a 
single disconnecting means on the ac common output satisfy Rules 64-060 3)? (See 
Diagram B5)  
 
Diagram B5 – Single disconnecting means for multiple inverters, unacceptable 
design 

 
Answer 5 
No.  
 
Rationale 5 
The single disconnecting means satisfies requirements related to the system 
disconnecting means, however, Rule64-060 3) requires separate disconnecting means 
for each piece of equipment inverter. The separate disconnecting means are also 
required for compliance with Rule14-414. Diagram B6 shows an example of a code 
compliant installation.  
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Diagram B6 – Separate disconnecting means for each inverter 

 

Question 6  
For an installation that incorporates two inverters tied to a common ac feeder, does 
each inverter output require a separate individual overcurrent device to be installed at 
the tap point, if the output conductors to each inverter are rated for the common 
feeder overcurrent rating (i.e. 60 A as per Diagram B5).  
 
Answer 6 
Yes  
 
Rationale 6  
Rules 64-102 b) ii) and 64-112 require individual overcurrent protection to be provided 
for each inverter output as per Section 14 Rules.. Although the larger tap conductors 
do not require overcurrent protection, the connected equipment (the inverter) does.  
 
The inverter manufacturer’s installation instructions shall also be followed and 
overcurrent protection shall also meet their requirements (Rule 2-034). Diagram B6 
shows an example of a code compliant installation.  
 

i. Inverters with integral overcurrent/disconnecting devices 
 
If the inverters have integral overcurrent protective/disconnecting devices, then external 
devices, referenced by questions 5 and 6 are not required to be installed; however, the 
length of the conductors from the inverter to the point of common connection must then 
comply with Rule 14-100.  
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ii. AC modules and micro-inverters 
 
AC modules and micro-inverters that operate in a multiple ac module or micro-inverter 
system configuration are considered as one generation source. The requirement for a 
separate disconnecting means and overcurrent protection for each inverter, referenced 
by Questions 5 and 6, is not applicable.  
 
For the maximum number of ac modules or micro-inverters that are permitted to be 
connected to one branch circuit, manufacturer’s installation instructions shall be 
followed.   

 

3) Inverter fusible disconnecting means 
 
Embedded energy source installations are often encountered with a fusible 
disconnecting means where the fuses are energized from both sides. Rules 64-060 3) 
c) and 84-024 2) require disconnecting means for fuses from all sources in accordance 
with Rule 14-402. The language of Rule 14-402 requires the disconnecting means for 
fuses to be either integral or adjacent to the fuse holder.  
 
Question 7 
Where a utility-interactive inverter is installed, is the anti-islanding feature of the inverter 
permitted to act as the disconnecting means on the inverter side of the fuse? 
 
Answer 7  
No  
 
Rationale 7 
Rule 14-700 prohibits solid state devices to act as either an isolating or disconnecting 
means.  
 
Past allowances have been based on the common practice of installing the fusible 
disconnecting means adjacent to the inverter which in most cases contained a DC 
disconnect that meets the requirements of 64-060 3) c). The evolution of design in 
embedded energy systems now frequently has fusible disconnecting means located 
remotely from any means to isolate the fuses. 


